Cleaning up Conroe’s Mess..!

Yesterday when I tried to copy my Wedding and Homecoming DVDs to duplicate DVDs, I did some stupid thing on the second copy. I ran JetAudio when the disc was burning. Some IRC error must’ve gone up an alarm was coming from the PC.! It was a buzzer type alarm which I never heard before. Neither could I get what it was nor was the burner spinning the disc. So I assumed the worst, and ejected the DVD, sacrificing the DVD for the ROM!

I use the free software called CD Burner XP (yeah on Win7!!) to burn CDs coz I’ve had it with Nero! So, the application itself was stuck! So I restarted. The alarm didn’t go away! I shut the PC, then removed the case and rebooted again. In the process, I looked at BIOS settings and PC health counters for any abnormal activities. Then I saw something else.!!!

I ran CoreTemp to check the temperatures, thinking it was a high temp alarm. It wasn’t. But, the values were at 50 something Celsius!!! That is unheard of in my PC. It was 50C when I ran some benchmark Anusha gave me and I stopped it there. Now the PC was running at that temperature!!!

That is when I looked at the CPU! Man! It was a mess. All the dust from the external fan with light was on the cooler. That must be a reason. All that dust must be doing something. So I decided to clean the mess up.

First thing in the morning, removed the case and tried to remove the fan. After some tries, I managed to get it removed. In the process, I managed to loosen one of the CPU heatsink bases. It came off. I was scared that I had to run all round looking for arctic silver if the compound was damaged. Hopefully no.!

These are the pictures of the fan and the heatsink before I cleaned them

So I took the vacuum cleaner and then started sucking everything up. Careful not to suck the resisters in, I did the best I could. Then I noticed something else.

The VGA’s fan was blocked by the old POTS modem in front of it. So the air coming into the fan was
1. Partially moved away because of the blockade.
2. Was already hot from the modem’s own heat.

That’s bad. Since I no longer use the modem, I removed the card and then taped up the opening in the back.

After the clean-up operation, the heatsink and looked like this;

And the temperatures? Look at these values; (click to enlarge)

Now the Idle goes at around 35C. Phew!! That’s a relief!

Posted in Labels: , , , | 5 comments

Banana shots

Some banana shots





Posted in | 0 comments

Resting under a tree

My car taking a rest after 200km of fast heated road.

Posted in | 0 comments

Chinese Idea of ‘Safe’

I have this Chinese power supply extension which I use for distributing power to my ADSL router, my room’s fan and the speakers of the PC. Its connected to the main power extension cord which gives off power to the PC(UPS) and the rear speakers. Yes, you got it right.! When I said Chinese, it is Cheap Chinese Crap.

When I bought this extension cord, the LED of it won’t light up. It was there for a few years before I was not lazy enough to remove the thing and check! Holy cows to the power of n!!! No wonder this LED did not light up! It was connected to the same ends of the power terminals. The + and – was in the same end (I don’t remember whether it was Live or neutral).

So as usual, praising the Chinease for their great craftsmanship I changed the ends and the thing lit up.! Now I know when the crappy thing was alive.! This was about several months back when I didn’t have the monitor (which means no work to do at the PC, the real reason I had time to remove that)

Today, I connected the vacuum cleaner to the second cord and worked it out for a few miniutes before the room’s light flickered and the Vacuum went off. I knew something was up. So I connected the vacuum to the main cord and continued work. After the work, I removed the crappy pappy once again! To my amazement nothing was burnt!

This is the outer view. Notice the word “Safety” on the plug

 

[click the pic to enlarge]

This is the inside. As you can see, there is NO SAFETY inside. There is no fuse, no nothing! Its just wires! NEVER TRUST A CHINESE ADAPTER FOR FUSES AND SAFETY!

[click the pic to enlarge]

[click the pic to enlarge]

So what made the vacuum turn off? When I checked, the inside end of the adapter’s power cord did not have any power when it was plugged to a live terminal! Which meant the power cord did not pass the current through! So what’s the safety feature?

The power cord of the extension somehow burnt INSIDE it because of the high current. There was nothing wrong with the extension’s interior. So the Chinese expect their power cords to burn out when the extension draws more power! Well I’d eat my hat!

Posted in Labels: , , | 1 comments